Hoe lang duurt een domeinnaam verhuizen?

Voor het verhuizen van een domeinnaam heb je een verhuiscode nodig. Deze code haal je bij je huidige provider op, waarna je deze bij je nieuwe provider in moet vullen. Dit kan echter wel enkele dagen duren, enigszins afhankelijk van de extensie van het domein en de provider.

Domeinen die een internationale extensie hebben, moeten verplicht vijf dagen in ‘quarantaine’ gesteld worden bij een verhuizing. De reden hiervoor is terug te vinden in de verplichting vanuit ICANN. Deze overkoepelende registratie heeft voor deze periode van 5 dagen gekozen om de huidige registrar tegen de verhuizing bezwaar te kunnen laten maken.

Heb je geen zin om vijf dagen lang te wachten? Dan is het aan te raden om een versnelde procedure bij je provider aan te vragen. Ook is het interessant om bij je huidige provider alvast de nameservers van je domeinnaam te veranderen. Ook kun je alvast daar de DNS-records aanpassen, maar doe dit alleen als je verstand van zaken hebt.

Wil je een domeinnaam met een nationale extensie verhuizen? Dan is er geen sprake van een wachttijd van 5 dagen. Concreet betekent dit het volgende: nadat je bij je nieuwe provider de juiste verhuiscode ingevuld hebt, wordt de verhuizing van de domeinnaam direct voltooid.

Voor het overzicht zetten we de verschillende extensies en doorlooptijd voor je op een rijtje:

.NL domeinnaamDe verhuizing wordt na het invoeren van de juiste verhuiscode voltooid
.EU domeinnaamDe verhuizing wordt na het invoeren van de juiste verhuiscode voltooid
.BE domeinnaamBij een .BE domeinnaam wordt een e-mail met verhuiscode naar de houder van de domeinnaam verstuurd. Die code moet ingevuld worden, waarna de verhuizing direct voltooid wordt
Overige domeinnamenBij de overige domeinnamen, zoals .COM, is het zaak om vijf dagen te wachten. Nadat deze wachtperiode verlopen is, wordt de domeinnaam direct verhuisd.

Wat zorgt voor een eventuele vertraging?

Hoe lang het verhuizen van een domeinnaam precies duurt, is van meerdere factoren afhankelijk. Er zijn óók meerdere factoren die de verhuizing flink kunnen vertragen:

  • Het invullen van de verkeerde verhuiscode
  • Een administratie die niet op orde is, waardoor de e-mail bijvoorbeeld niet aankomt
  • Als de huidige provider bezwaar maakt tegen de verhuizing en deze verhuizing tegenhoudt
  • De service van de provider. Elke provider verleent op dit gebied een andere soort service. Dit kan van grote invloed zijn op een eventuele vertraging – of juist versnelling – van het proces.

Aandachtspunten bij een domeinnaam verhuizen

Als je een verhuizing door wilt voeren, hoeft dit niet per direct te gebeuren. Je kunt bij het verhuizen ook een gewenste datum doorgeven. Vanaf die datum wordt vervolgens de verhuisprocedure in gang gezet. Maar, het is wellicht toch makkelijker om de domeinnaam maar per direct te verhuizen.

Bovenstaande is overigens niet bij alle providers mogelijk. Doe daarom goed onderzoek naar wat mogelijk is én wat je wensen zijn. Verder is het zaak om te weten waar je precies mee bezig bent. Mocht dit niet het geval zijn, kun je beter een specialist inschakelen voor het verhuizen van een domeinnaam.